Hozzávalók:
• 2 db közepes tök
• 1 fej hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kk piros pirospaprika
• 2 kanál tejföl
• 1 kanál liszt
• szükség szerint pici víz (2 dl)
• ízlés szerint kapor
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a tököt, kaparjuk ki a magvas részt ha van egy kanállal,
reszeljük le, és sózzuk be. Kis ideig állni kell neki amíg levet enged.
Apróra vágunk egy fej hagymát, majd üvegesre pároljuk kevés olajon, vagy vajon. Beletesszük a kifacsart tököt, és ízesítjük.
A pirospaprikával, sóval, pici borssal, zuzott fokhagymával, kaporral. (Ízlés szerint)
Amíg lassú tűzön rotyog a főzelék, elkészítjük a habarást.
1 kanál lisztet 2 evőkanál tejföllel összekavarunk, és a főzelék levéből szedünk rá, apránként, egy pár kanálnyit, majd csomómentesre kavarjuk.
Ezután ráöntjük a főzelékre, és néhány percig főzzük. Nem egy fehér alapú főzeléket kapunk, mutatós, és mindenki megszereti.
Tálalhatjuk tükörtojással, virslivel, vagy pörkölttel is. Gyorsan elkészül, 15-20 perc és nagyon finom.