Diós- mákos bejgli szelet

Hozzávalók:

• 50 dkg finomliszt

• 15 dkg vaj

• 10 dkg sertészsír

• 10 dkg porcukor

• csipet só

• 10 g élesztő

• 2 tojás sárgája

• 1 dl tej


Kenéshez:

• 1 tojás szétválasztva


Töltelék:

• 15 dkg dió

• 15 dkg mák

• 200 ml tej

• 200 g cukor

• ízlés szerint rumaroma vagy

• fél citrom reszelt héja


Elkészítés:

   Egy tálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót.

   Egy pohárban keverjük össze a tejet, élesztőt és a tojássárgáját. A liszthez öntsük az élesztős tejet, majd szépen dolgozzuk egyneművé.

   3 gombócot formázunk belőle, majd letakarva  a hűtőbe rakjuk, amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

   A diót és a mákot 100-100 gramm cukorral ledaráljuk, majd mind a kettőt 1-1 dl tejjel felöntjük. A diót és a mákot is sűrűre főzzük. 

   A diót rumaromával ízesíthetjük, vagy reszelt citromhéj is jó. Ki hogyan szereti.A gombócokból téglalapokat nyújtunk (kb 3-4 mm). 

   Sütőpapíros 20*30 cm-es tepsibe helyezzük az első lapot. Ezt kenjük meg a mák töltelékkel, majd mehet rá a második lap. Itt kenjük meg a dió töltelékkel, majd az utolsó lappal fedjük be.

   Villával szurkáljuk meg, majd a kissé felvert tojássárgájával kenjük meg, hagyjuk száradni, ezután kenjük meg a tojásfehérjével. Hagyjuk ezt is megszáradni.


   180 fokosra előmelegített sütőben 35-40  perc alatt készre sütjük, majd ha kihűlt, tettszés szerint szeleteljük.




Megjegyzés küldése

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap