• 50 dkg finomliszt
• 15 dkg vaj
• 10 dkg sertészsír
• 10 dkg porcukor
• csipet só
• 10 g élesztő
• 2 tojás sárgája
• 1 dl tej
Kenéshez:
• 1 tojás szétválasztva
Töltelék:
• 15 dkg dió
• 15 dkg mák
• 200 ml tej
• 200 g cukor
• ízlés szerint rumaroma vagy
• fél citrom reszelt héja
Elkészítés:
Egy tálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót.
Egy pohárban keverjük össze a tejet, élesztőt és a tojássárgáját. A liszthez öntsük az élesztős tejet, majd szépen dolgozzuk egyneművé.
3 gombócot formázunk belőle, majd letakarva a hűtőbe rakjuk, amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
A diót és a mákot 100-100 gramm cukorral ledaráljuk, majd mind a kettőt 1-1 dl tejjel felöntjük. A diót és a mákot is sűrűre főzzük.
A diót rumaromával ízesíthetjük, vagy reszelt citromhéj is jó. Ki hogyan szereti.A gombócokból téglalapokat nyújtunk (kb 3-4 mm).
Sütőpapíros 20*30 cm-es tepsibe helyezzük az első lapot. Ezt kenjük meg a mák töltelékkel, majd mehet rá a második lap. Itt kenjük meg a dió töltelékkel, majd az utolsó lappal fedjük be.
Villával szurkáljuk meg, majd a kissé felvert tojássárgájával kenjük meg, hagyjuk száradni, ezután kenjük meg a tojásfehérjével. Hagyjuk ezt is megszáradni.