Kocsonya

Hozzávalók:

• 1, 1/2 kg  sertésköröm

• 50 dkg sertéscomb

• 1 szál sárgarépa

• 1/2 kg bőr

• 1 fej fokhagyma

• 1 teáskanál szemes bors

• só ízlés szerint


Elkészítés:

   A kocsonyának való húsokat alaposan meg tisztítjuk. A bőröket jól meg kell kaparni, a húsokat pedig megmosni.A megtisztított és megmosott kocsonyahúst oda rakjuk főni, annyi vizzel hogy 2-3 ujjal tőbb legyen mint a hús. 


   Mikor felfő, leszedjük a habját egy szűrőkanállal majd a megpucolt répát, fokhagymát , a szemes borsot is hozzá adjuk, és le fedjük. Nem szabad utánna tölteni vizet. 


   Az egyik legfontosabb mozzanata a kocsonyafőzésnek itt kezdődik: nagyon lassú tűzön, kb. 3-4 órán át főzzük a húsokat , egészen addig, amíg a hús és a bőr szinte leválik a csontról. 


   Sót főzés közben adagoljuk hozzá ízlés szerint. Ha megfőtt a kocsonya, vegyük le a tűzről.Szedjük ki belőle a húsokat,  válasszuk le a csontról, össze daraboljuk, és porciózzuk ki kisebb tányérokba, tálkákba.


   A kocsonya levét leves szűrőn átszürjük, és a husokra adagoljuk.Tegyük hideg helyre a kocsonyákat, hogy szépen megdermedhessenek. 


   Ez a hely lehet a hűtő, de akár egy kamra is. Kb. 2-3 óra kell hozzá, hogy a kocsonya teljesen megdermedjen.Nem kell hozzá semmilyen más zöldség, ez igy finom ahogy van. Ez igazi székely kocsonya. 


   A lényeg a sok bőr attól fagy meg a kocsonya. Nem kell sem zselatin sem semmi más hozzá. Ez egy kisebb adag, de lehet duplázni, attól függ hány embernek készítjük és hány nap szeretnénk fogyasztani.


   Ecettel vagy citromlével tálaljuk. Isteni finom probáljátok ki !





Megjegyzés küldése

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap