• 2.5dl tej
• 2 marék cukor
• 1csomag élesztő
• 50dkg liszt
• 1csip só
• 2drb tojás
• 12dkg baj vagy margarin
• 1csomag vaniliás cukor
A sütéshez:
• Olaj
A bevonathoz:
• 10dkg csoki
• 5dkg vaj vagy margarin
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd beleszórjuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, beleütjük a két tojást. Hozzáöntjük az élesztős tejet és a langyosra melegített vajat, majd a vaníliás cukrot .
Ha összeáll a tészta, lisztezett deszkán átgyúrjuk. Vissza rakjuk a tálba , a tetejét meghintjük liszttel és konyharuhával letakarjuk. Kb. egy órát kelesztjük.
Mikor megkelt, kiborítjuk lisztezett gyúró deszkára, 1 cm vastagra kinyújtjuk és egy 8 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A legkisebb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a közepét. Konyharuhával letakarjuk, 15 percig újra kelesztjük.
Ha az olaj felmelegedett, akkor kisütjük a fánkokat, és kiszúrt közepét is. Papírtörlőre kiszedjük. A sütésnél arra vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor hirtelen sül a fánk és a közepe nyers marad.
Vízgőz felett, vagy mikróba, megolvasztjuk a darabokra tördelt csokit, és a vajat .Egyenként belemártjuk a fánkokat, és tettszés szerint díszitjük. Jó étvágyat hozzá!