Hozzávalók:
• 150 ml langyos tej
• 2 ek cukor
• 1 csomag száraz élesztő
• 300 gr liszt
• 1 csipet só
• 1 db tojás
• 30 gr vaj
Sütéshez:
• 3 ek olvasztott vaj
• 6 - 8 ek kristálycukor
• 4 db üres sörösdoboz vagy
• 4 drb alufólia guriga ,kettőbe vágva
• alufólia
Elkészítés:
A kürtőskalács tésztájához a tejben elkeverjük a cukrot, és belekevarjuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tojást és a felfufott tejes, cukros élesztőt.
Összedolgozzuk, utánna hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, amivel együtt 10 percig dagasztjuk a tésztát, majd egy órán keresztül, langyos helyen kelesztjük.
Addig a sörösdobozokat szorosan betekerjük alufóliával, a sütőnket pedig előmelegítjük 220 fokra. A megkelt tésztát kinyujtjuk, a sörösdobozokat megkenjük olvasztott vajjal, rátekerjük a tésztát, kicsit megnyomkodjuk, hogy a tésztacsíkok összeérjenek.
Ez most gurigával készült, sokkal jobb mint sörösdobozra. Így is úgy is lehet kinek hogy egyszerűbb. Egyszer megforgattam 7-8 perc után.
Megkenjük a tésztát is vajjal, és a cukorba hempergetjük. 220 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Jó étvágyat hozzá!