Hozzávalók:
• 500 gr finomliszt
• 25 gr friss élesztő( 1 csomag száraz élesztő)
• 2 dl tej
• 1 tojás +1 sárgája
• 3 evőkanál cukor
• 60 gr langyos vaj
• 1 citrom reszelt héja
• 1 kis kanál só
Tetejére lekenéshez:
• 1 tojás sárgája
Elkészités:
Langyos tejben elkeverünk 1 kis kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a citrom reszelt héját, sót, a tojást+ 1 tojássárgáját,a cukrot, az olvasztott vajat,és hozzá adjuk a felfutott élesztős tejet. Ha nem elég a tej,még pici meleg tejet adunk hozzá.
Összedolgozzuk jól, amíg szép sima felületű kéztől elváló tésztát kapunk. Megszórjuk kevés liszttel, és letakarva kétszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és három részre osztjuk. Egyenként kisodorjuk, majd, mint a hajfonatot összefonjuk.
Egy előkészített, zsírral vagy olajjal kikent,lisztezett formába helyezzük, sütőpappirt is lehet használni,felvert tojás sárgával lekenjük, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megemelkedik.
Majd újra le kenjük tojássárgával, 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig szép arany barnára megsütjük.