Hozzávalók
50 dkg vajbab
Szükség szerint víz
2 evőkanál étolaj
2 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
2 dl tejföl
Ízlés szerint só
Ízlés szerint ételízesítő
1 csokor petrezselyem
Fasírthoz:
1/2 kg darált sertéshús
2 db zsemle
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
Ízlés szerint só
Ízlés szerint bors
Szükség szerint zsemlemorzsa
3 dl olaj
A vajbabot feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Sózzuk, fűszerezzük ételízesítővel.Rántást készítünk. Az olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet, és folyamatos keverés mellett zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, levesszük a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával. Összekeverjük, majd felöntjük egy kevés hideg vízzel, elkeverjük. Ezután hozzákeverjük a tejfölt, és a főzelékhez adjuk. Hozzáadjuk a felaprított petrezselymet is, és még 5-10 percig főzzük.A fasírthoz a zsemlét beáztatjuk hideg vízbe. A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Ha kihűlt, a darált húshoz adjuk a zúzott fokhagymával, tojással és a kinyomkodott zsemlével együtt. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, majd jól összekeverjük. Vizes kézzel golyókat formázunk a masszából, majd zsemlemorzsába forgatjuk őket. Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, beletesszük a fasírtokat. Először megpirítjuk közepes lángon az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és pár percig fedő alatt sütjük, hogy a közepe rendesen átsüljön. Levesszük a fedőt, és mindkét oldalát pirítjuk még pár percig,utànna tàlaljuk. Jó ètvàgyat hozzà!🙂