Krumplis kifli

Hozzávalók:

• 40 dkg finomliszt
• 4 db kisebb krumpli megfőzve, áttörve (kb. 20 dkg)
• 1/2 dl langyos víz a krumpli főző vizéből 
• 2 dkg friss élesztő
• 15 dkg puha vaj , vagy  margarin 
• 1 tojássárgája
• 2 csapott teáskanál só 
• 1 csipet kristálycukor      

Tetejére:

+ 1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel összekeverve  


Elkészités:

   A vízben felfuttatjuk az élesztőt a csipet cukorral. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne az áttört, főtt krumplit, majd hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját és bedagasztjuk a tésztát. 

   Jó lágy legyen, de ne ragacsos! Ha nagyon ragacsosnak érezzük, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. Majd letakarva duplájára kelesztjük.

   Két egyenlő gombóccá alakítjuk a megkelt tésztát, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 34 cm átmérőjű kör alakra, mindegyiket 16 egyenlő cikkre osztjuk és feltekerjük kifli alakban.

   Sütőpapíros tepsire helyezzük a kifliket egymástól picit távolabb, tetejüket lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük. 


Megjegyzés küldése

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap