Hozzávalók :
• 500 g finomliszt
• 1 teáskanál só
• 1 teáskanál cukor
• 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)
• 250 ml langyos tej
• 50 g olvasztott vaj
• 1 tojás
• 150 g reszelt sajt (pl. trappista)
• 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A langyos tejbe bele keverjük a cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk állni 10-15 percig, míg az élesztő felfut (habos lesz).
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzá adjuk a sót, a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojást. Jól összegyurjuk, amíg sima tésztát kapunk.
Ha túl száraznak érezzük, adjunk hozzá még egy kevés tejet, vagy ha nagyon puha egy kis lisztet adjunk hozzá. Takarjuk le, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Egyenként nyújtsuk ki kör alakúra (kb. 25 cm átmérőjűre), majd szeleteljük fel pizzavágóval 6 háromszögre.
Minden háromszög szélesebb végébe tegyünk egy kis reszelt sajtot, majd tekerjük fel kifli formára. De akár bele is gyurhatjuk a reszelt sajtot a tésztába.
Helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, megkenjük a felvert tojással, és szórjunk rá reszelt sajtot.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarnára sülnek.