Hozzávalók:
• 50 dkg finomliszt
• 25 g élesztő vagy 1 csomag száraz élesztő
• 2 dl tej
• 1 tojás + 1 sárgája
• 4 evőkanál cukor
• 60 gr langyos vaj
• 1 citrom reszelt héja
• 1 kis kanál só
Elkészités:
2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, bele reszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a többi cukrot, sót , a langyos vajat,az 1 tojást + a tojássárgáját a felfutott élesztős tejet.
Összedolgozzuk, mikor jól összeállt, szép sima felületű kéztől elváló tésztát kapunk, megszórjuk kevés lisztel,le takarjuk és 1 órát meleg helyen kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és három részre osztjuk. Egyenként kisodorjuk, majd, mint a hajfonatot összefonjuk.
Egy előkészített, sütőpappiros ,vagy vajazott, lisztezett formába helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megemelkedik. Majd ujra le kenjük.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig szép arany barnára megsütjük.