Pihe-puha fonott kalács

Hozzávalók:

• 50 dkg finomliszt

• 25 g élesztő vagy 1 csomag száraz élesztő

• 2 dl tej

• 1  tojás + 1 sárgája

• 4 evőkanál cukor

• 60 gr langyos vaj

• 1 citrom reszelt héja

• 1 kis kanál só

Elkészités:

   2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

   Egy tálba szitáljuk a lisztet, bele reszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a többi  cukrot, sót , a langyos vajat,az 1  tojást + a tojássárgáját a felfutott élesztős tejet.

    Összedolgozzuk, mikor jól összeállt, szép sima felületű kéztől elváló tésztát kapunk, megszórjuk kevés lisztel,le takarjuk és 1 órát meleg helyen kelesztjük.  

   Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és három részre osztjuk. Egyenként kisodorjuk, majd, mint a hajfonatot összefonjuk.

   Egy előkészített, sütőpappiros ,vagy vajazott, lisztezett  formába helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megemelkedik. Majd ujra le kenjük.

   180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig szép arany barnára megsütjük.

   Kihűlve szeleteljük, tetszés szerint fogyasszuk lekvárral, csoki krémmel megkenve vagy kakaóval, ki hogy szereti.

   Mikor kihül,már nem meleg,müanyag zacskóba helyezzük,napokig frissen megáll,és bármikor fogyasztható! Jó étvágyat hozzá!🙂


Megjegyzés küldése

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap