Hozzávalók:
• 40 dkg finomliszt
• 1 tojàs
• 2 dl tej
• 2 dkg friss élesztő
• 5 dkg olvasztott vaj
• 1 tk cukor
• 1 tk só
A tetejére:
1 tojás sárgája
Elkészítés:
Az élesztőt meleg tejbe,egy kis kanál cukorral felfuttatjuk . A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzá adjuk a tojást,a sót,az olvasztott vajat, és ha felfutott az élesztő , aminek csak méhány perc kell, azt is hozzá adjuk, és szép simára dagasztjuk.
Két cipót formázunk belőle.Kör alakúra kinyújtjuk, puha vajjal lekenjük, majd egy kis sóval megszórjuk. 8 cikkre vágjuk, a szélesebb felétől indulva feltekerjük,sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
Felvert tojással lekenjük . Lehet szezámmagot is szórni a tetetjére.
A másik cipót is kinyújtjuk, majd ugyanúgy 8 cikkre vágjuk, vajazzuk,feltürjük és sütjük.
Nem kell előre keleszteni, csak 5-10 percet sütés előtt ,mig kimelegszik a sütő.
Ebből a mennyiségből 16 drb készült.
Előmelegitett sütőbe , 180 fokon, 30 percig sütjük. Jó étvágyat hozzá🙂