Zserbó

A tésztához:

50 dkg liszt

25 dkg vaj

2 dl tej

1 teáskanál cukor

2 dkg élesztő

2 db tojássárga

A töltelékhez:


8 dl sárgabaracklekvár

30 dkg dió

30 dkg cukor

A tetejére:


100 g csokolàdè
1 nagy kanàl vaj vagy margarin

Elkészítés:


   Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe egy csipet cukorral, és pár percre tegyük félre.

   Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót, és morzsoljuk el benne a margarint. Adjuk hozzá a tojást is, majd a tejben felfuttatott élesztőt, és gyúrjuk összeálló, ruganyos résztává.

   Osszuk négy egyenlő részre, és lisztezett felületen nyújtsunk mindegyikből szabályos téglalapformákat, akkorákat, amekkora a tepsink.

   Helyezzük az első lapot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, kenjük meg a lekvár harmadával, majd szórjuk rá a cukorral elkevert darált dió szintén egyharmadát. 

   Jöhet sorban a második és a harmadik lap, és ezekre is rétegezzünk lekvárt és cukros diót.

   A negyedik lapot is simítsuk az előzőkre, és egy villával alaposan szurkáljuk meg. Ezzel a módszerrel nem púposodik fel a tészta sütés közben.

   A sütit pihentessük meleg helyen egy órát, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük aranybarnára.

   Hagyjuk  ki hűlni.A csokit felolvasztjuk a margarinnal vagy vajjal ès  rögtön kanalazzuk a zserbó tetejére, és simítsuk el rajta.

  Hagyjuk teljesen megdermedni, és csak azután szeleteljük.


Megjegyzés küldése

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap