Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
(esetleg margarin vagy 18 dkg zsír)
1 tojássárgája
1 kiskanál só
2 dkg friss élesztő
kb. 0,75 dl langyos tej (75 ml)
1 kávéskanál kristálycukor
A tetejére:
1 kisebb tojás felverve
kb. 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk
A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, végül az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. A tészta picikét legyen lágy, de ne ragadjon! (Az állagán liszt vagy tej hozzáadásával tudunk korrigálni.)
Kinyújtjuk fél cm vastag téglalap alakúra, melyet egy pizzavágóval vagy késsel felszeletelünk: 1 cm szélesre és 8-10 cm hosszúra. A tetejét lekenjük a felvert tojással és meghintjük reszelt sajttal.
A rudacskákat sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben 220 fokon, 6-7 percig, aranybarnára sütjük. Nagyon finom! Jó étvágyat hozzá!🙂