• 60 dkg finomliszt
• 3, 1/2 dl tej
• 2,5 dkg élesztő
• 5 ek cukor
• 2 mk só
• 2 ek vaj
• 1 db tojás
• 3 ek kakaópor
A kenéshez:
1 db tojássárgája
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet a sóval,cukorral összekeverjük.
Hozzáadjuk a megkelt élesztőt,a tojást és a többi tejjel jól kidagasztjuk.
Utoljára adjuk hozzá az olvasztott vajat és szép hólyagosra dagasztjuk.
A tésztát két részre osztjuk.
A kakaóport kevés vízzel összekeverjük és az egyik tészta buciba dolgozzuk.
Külön,letakarva kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztákat elfelezzük, lisztezett deszkára borítjuk,kalács forma nagyságúra nyújtjuk.
A fehér tészta lesz alul,majd rátesszük a kakaós tésztát és feltekerjük.
Sütőpapírral béleljük ki 2 formát és a kalácsot bele helyezzük.
Az egyik formám kisebb volt,a másik nagyobb,így egy nagyobb,egy kisebb kalácsom sült ki.
Letakarjuk és addig kelesztjük újból,míg a formát ki nem tölti.
Felvert tojássárgájával lekenjük és 180 C fokra melegített sütőben 10 percig,majd vissza vesszük 165 C fokra,még további 30 percig sütjük.
Ha pirulna teteje,alufóliával letakarjuk.