Hozzávalók
1 bögre langyos tej
2 bögre liszt
5 darab tojássárgája
3 evőkanál cukor
1 mokkáskanál só
2 evőkanál puha vaj
20 gramm friss élesztő
Elkészítés:
Tedd a meleg tejbe a cukrot, és morzsold bele az élesztőt, amit szintén nem kell mérned: a csomagolás jelzi, hogyan vághatsz le belőle 20 grammot. Keverd el, és tedd félre meleg helyre 10 percre, hogy kissé felfusson. Mérd ki egy tálba az àtszitàlt lisztet, add hozzá a sót, az 5 tojássárgáját, majd olvaszd fel a vajat, és az is mehet a keverékhez. Végül alaposan dolgozd el és dagaszd néhány percig az élesztős tejjel a keveréket, hogy végül egy lágy, de már kezelhető tésztát kapj. Tedd félre 30 percre meleg helyre – nálam a langyosra előmelegített sütőbe került. Fél óra után nyújtsd ki a tésztát nagyjából egy-másfél centisre, és egy pohárral szaggasd ki a fánkokat, majd egy mélyedést is nyomj a közepükbe. Újra adj nekik letakarva negyedóra pihenőt meleg helyen. Amíg a fánkok pihennek, forrósíts fel egy nagy adag olajat – bő, forró zsiradékban kell sülniük, nem túl nagy lángon. Amikor ezzel is megvagy, fejjel lefelé tedd őket az olajba, és adj nekik kis lángon 2-3 percet, lehetőleg fedő alatt, majd fordítsd meg mindegyiket, és úgy is kapjanak 1-2 percet. Porcukorral, baracklekvárral tàlalhatod,de egy habzsák segítségével akár vaníliás vagy csokis főzött krémmel is megtöltheted a fánkokat. Nagyon finom ès egyszerü el kèsziteni!