Somlói torta

Hozzávalók

Sárga piskóta

3 db tojàs

3 ek cukor

3 evőkanál liszt


Diós piskóta

3 db tojàs

3 ek cukor

2 evőkanál liszt

2 dkg dió (darált)


Kakaós piskóta

3 db tojàs

3 ek cukor

2 evőkanál liszt

1 ek kakaó


Szirup

1 dl viz

10 dkg cukor

3 ek rum

1 db citrom (reszelt héja)


Krém

2 tasak vaniliàs pudingpor(főzős)

8 dl tej

3 db tojàs sàrga

10 dkg cukor

1 csomag vaniliàs cukor

6 g zselatin

Díszítés

5 dl habtejszin (pl. Hulala)

2 dkg dió (darált)

5 dkg ètcsokolàdé

1 ek olaj


Sárga piskóta

Egyenként megsütjük a 3 piskótát. Egy sárgát: 3 tojásból, 3 ek. cukorból, 3 ek. lisztből. A tojások sárgáját a cukorral, robotgéppel habosra keverjük. Fakanállal hozzáforgatjuk a lisztet, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformában 10-15 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Diós piskóta: 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, 2 ek. darált dió. Ugyanúgy készül, mint a sárga piskóta.
Kakaós piskóta: 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, 1 ek. kakaópor. Az előzőekhez hasonlóan készítjük.

A sziruphoz az összes hozzávalót összeforraljuk, kihűtjük.

A szintén kihűlt tortalapokat átkenjük a sziruppal.

A pudingporokat a tojások sárgáival, a cukorral, zselatinnal, kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is, és lángelosztó szitát alá téve sűrűre főzzük. A felvert tojásfehérjéket a még forró krémbe keverjük. Hagyjuk kicsit hűlni, de mielőtt megdermedne, összeállítjuk a tortát.

Alulra tesszük a kakaós lapot, megkenjük a krém 1/3-ával. Erre kerül a diós lap, a krém harmada, majd a sárga piskóta. A torta tetejét és az oldalát is bevonjuk krémmel. Lehet még a lapok közé durvára vagdalt diót szórni.

A torta oldalát darált dióval bepanírozzuk, de be lehet vonni tejszinhabbal is!.

A tejszínhabot felverjük (ha Hulalát használunk, nem kell bele fixáló, nem fog összeesni másnap sem), és a nagyobb részével bevonjuk a torta tetejét. A maradék tejszinhabbal tettszès szerint diszitjük.

A csokit az olajjal felolvasztjuk (pl. mikróban), és a torta tetejére csorgatjuk, behűtjük. Jót tesz neki, ha àll egy éjszakàt a hütőbe,utànna lehet szeletelni. Jó ètvagyat hozzà!😊


Megjegyzés küldése

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap