Sárika szelet

HOZZÁVALÓK

a barna lapokhoz:

30 dkg liszt,

10 dkg vaj,

10 dkg porcukor,

1 evőkanál kakaópor,

1 tojás,

1 mokkáskanál szódabikarbóna

szükség szerint tej (kb 5 evőkanálnyi)

a sárga piskótához:

4 tojás,

4 ek kristálycukor,

4 ek liszt,

1 teáskanál sütőpor

a krémhez:

7 dl tej,

7 evőkanál liszt

40 dkg vaj, (szoba hőmérsékletű)

25 dkg porcukor

tetejére csokimáz:

2 tábla tortabevonó

2-3 ek étolaj

ELKÉSZÍTÉS

Először a barna lapokat sütjük meg. A lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. 2 részre osztjuk, kinyújtjuk egyesével és lisztezett tepsi hátán egyesével megsütjük a lapokat. Tepsi mérete  (nálam 23×35 cm) Előmelegített sütőben 180 fokon kb 8-10 perc alatt készre sül egy lap.
Amikor a második lap is megsült, elkezdhetjük kikeverni a piskóta tésztáját. Ehhez ugyanarra a tepsire lesz szükségünk, amin a lapokat sütöttük. A tepsit béleljük ki  sütőpapírral. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük fel keményre, majd adjuk hozzá egyesével a tojások sárgáját, mindegyiket hagyjuk jól kikeverni . Hozzáadjuk a kristálycukrot kanalanként. A robotgépet alacsony fokozatra állítjuk és hozzáadjuk a lisztet is és a sütőport, lassan, inkább beleszitálva. A piskóta masszát a tepsibe simítjuk és 180 fokon kb 25 perc alatt készre sütjük. A megsült piskótát félretesszük, hagyjuk hűlni.
Közben elkészítjük a krémet: a tejben elkeverjük a lisztet és feltesszük főzni. Adhatunk hozzá 2-3 csepp vaníliaaromát. Folyamatosan kevergetve sűrű pépet főzünk belőle. Amikor kész van, félretesszük és hagyjuk hűlni.
A vajat jól kikeverjük, és hozzáadva a porcukrot, azzal is krémesre keverjük. A kihűlt lisztes pépet kanalanként hozzáadagolva tovább keverjük a krémet, míg szép sima krémet nem kapunk.
A sütemény összeállítása: a kakaós lapra rásimítjuk a krém felét, ráhelyezzük a sárga piskótát, amire rákenjük a krém másik felét. Ezt befedjük a második kakaós lappal. Amíg készül a máz, addig egy súlyozott deszkát helyezünk a sütire.
Csokimáz: a tortabevonót gőz felett megolvasszuk az olajjal, simára keverjük és azonnal rákenjük a sütemény tetejére. Hűvös helyre állítjuk. Másnap lehet csak felszeletelni, mire megpuhulnak a lapok a krémtől. Jó ètvàgyat hozzà!🙂

Megjegyzés küldése

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap