Ebböl a tészta mennyiségből, 4 kisebb rúd bejgli lessz. Kettő mákos,2 diós.
Tészta hozzávalók:
• 60 dkg liszt
• 2 dl hideg tej
• 2 drb tojássárgája
• 18 dkg vaj
• 6 dkg disznózsir
• 5 de kg porcukor
• 1,5 dkg friss élesztő
• Egy csipet só
Cukor szirup,a tőltelék forázáshoz.
• 30 dkg cukor
• 2 dl viz
Diós töltelék:
• 35 dkg darált dió
• 5 dkg darált keksz
• 1 narancs reszelt héja
• Kevés fahéj
Mákos töltelék:
• 28 dkg darált mák
• 5 dkg darált keksz
• 1 citrom reszelt héja
• Kevés fahéj
Lekenéshez
• 1 tojás
Elkészítés:
A tejet a tojás sárgával és az élesztővel el keverjük. A lisztet az átszitált porcukorral,zsírral,vajjal,sóval morzsoljuk el. Adjuk hozzá a folyadékot és gyurjunk sima tésztát.
Mérjük le,osszuk 4 részre,csomaguljuk folpackba,és tegyük a hütőbe pihenni fél órára. Készítsük el a forazott töltelékeket,osszuk négy részre. 2 dió,2 mákos,és hütsük le.
Nyújtsuk ki a tésztát kb. 20x28 cm nagyságura,majd kenjük rá a tölteléket. Két oldalát behajtjuk majd fel tekerjük. Sorba rakjuk tepsibe, le kenjük a felvert tojással és be rakjuk a hütőbe amíg meg szárad rajta a tojás.
Majd újra le kenjük és meleg helyen 15-20 percet hagyjuk amíg újra rá szárad a tojás. Meg szurkaljuk a tetejét meg az oldalát hogy ne repedjenek ki, és mehet is az előmelegített sütőbe. 200 fokon 35-40 percet kell sütni.
Nagyon finom lett! Jó étvágyat hozzá!🙂