Hozzàvalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg puha vaj vagy margarin
2,5 dkg friss èlesztő
1 tojàs
2 evökanàl cukor
Csipet só
Elkészitès:
Langyos tejbe elkeverünk egy teàskanàlnyi cukrot,bele morzsoljuk az élesztőt,és felfuttatjuk. Az àtszitált lisztet meg a többi hozzàvalót összekeverjük,és a felfuttatott èlesztővel alaposan összegyurjuk. A szitàlàstól lessz ,könnyü szellős a tèszta,amitől majd jobban meg tud kelni. Letakarva 1 óràn át kelesztjük. Amikor a tèszta szépen megkelt,lisztezett nyujtódeszkàn ujjnyi vastagra kell nyujtani,és pogàcsa szaggatóval vagy pohàrral kivágni,közepét ujjúnkal megnyomogatni,hogy majd tölteléket lehet bele rakni,mikor kisült a fànk.Forró olajba kisütjük,vigyázva hogy ne égjen meg,majd közepébe lekvàrt rakunk( bàrmilyen lekvár lehet,épp ami otthon van,igaz barack lekvárral a legfinomabb,de más lekvár is jó) vagy porcukrot szórunk rà,ki hogyan szereti. Azèrt jó ez a recept mert sütőben is lehet sütni,majd mikor kész,csokimàzat lehet csurgatni rà. Fànkot nem csak farsangkor lehet sütni,hanem az év bármely napjàn, mert nagyon finom! Jó ètvàgyat hozzá!🙂