Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 4 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dkg élesztő
- olaj a sütéshez
- narancs/citrom reszelt héja (ízlés szerint, nem kötelező)
Elkészítés:
2 dl tejet megmelegítünk, elkeverünk benne 1 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Egy mélyebb tálba borítjuk a lisztet, beleütjük a tojást, beleszórjuk a sót, a vaníliás cukrot, a maradék 1 evőkanál cukrot végül a tejben felfutott élesztőt. A többi tejet is megmelegítjük, s apránként adjuk a tésztához, közben fakanállal vagy habverővel keverjük, hogy sima legyen a tészta. Jól kikeverjük. A palacsintánál sűrűbb, épp csak elterülős legyen a tészta. Letakarjuk, s 30-40 perc alatt megkelesztjük. Ha megkelt, serpenyőben ujjnyi olajat melegítünk. Kanállal szaggatjuk bele a tésztát és mindkét felét pirosra sütjük. Tálalhatjuk lekvárral, fahéjas porcukorral, vagy mogyorókrémmel is.
Jó étvágyat!