Fonott diós kalács

Hozzávalók:

• 50 dkg finomliszt

• 25 g élesztő vagy 1 csomag száraz élesztő

• 2 dl tej

• 1  tojás + 1 sárgája

• 4 evőkanál cukor

• 60 gr langyos vaj

• 1 citrom reszelt héja

• 1 kis kanál só

Töltelék:

• 20 dkg darált dió

• 10 dkg porcukor

Elkészités:

   2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

   Egy tálba szitáljuk a lisztet, bele reszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a többi  cukrot, sót , a langyos vajat,az 1  tojást + a tojássárgáját a felfutott élesztős tejet.

    Összedolgozzuk, mikor jól összeállt, szép sima felületű kéztől elváló tésztát kapunk, megszórjuk kevés lisztel,le takarjuk és 1 órát meleg helyen kelesztjük.  

   Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és két  részre osztjuk. Majd egyiket kinyujtjuk megszorjuk porcukros darált dióval és a szélesebb felétől felcsavarjuk,   kisodorjuk a másik részt is, és a kettőt összefonjuk.

   Egy előkészített, sütőpappiros ,vagy vajazott, lisztezett  formába helyezzük,  hagyjuk 10 percet  kelni meleg helyen amíg láthatóan megemelkedik. Majd  le kenjük felvert tojás sárgával.

   180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig szép arany barnára megsütjük.




Megjegyzés küldése

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap