Hozzávalók:
A raguhoz:
• 1 drb sárgarépa reszelve
• 1/4 zeller gyökér
• 2 drb babéllevél
• 1 fej hagyma felaprítva
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 doboz konzerv paradicsom
• 2 evőkanál paradicsom szósz
• 50 dkg darált sertéshús
• 1-2 dl vörösbor
• só, bors ízlés szerint
• 1 kiskanál oregánó
• 2-3 ek olaj
A besamel mártáshoz
• 5 dkg liszt
• 5 dkg vaj
• 7 dl tej (ne legyen hideg)
• kevés szerecsendió
• Só, bors ízlés szerint
Még kell:
• 250 g száraz lasagne tészta
• 100 g reszelt sajt
Elkészítés:
Olajon pároljuk meg a hagymát , a sárgarépát , a fokhagymát, majd adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk amíg kifehéredik, utánna rá öntjük a konzerv paradicsomot, és a vörösbort( el hagyható)hozzá adjuk a babél levelet majd fűszerezzük.
Lassú tűzön, fedő alatt, rendszeresen kevergetve főzzük kb. 20-25 percet.Míg a ragu fő, készítsük el a besamelt mártást. Ehhez egy lábosban kis lángon megolvasztjuk a vajat, rá szórjuk a lisztet, keverjük össze, majd hozzá öntjük a szobahőmérsékletű tejet.
Ha becsomósodna, ne ijedjünk meg, keverjük gyorsan tovább, amíg ismét csomómentes lesz. Ha az összes tejet felhasználtuk, főzzük még egy pár percig, sóval, borssal, ízesítjük,és kevés szerecsendiót reszelünk bele.
Ha a ragu, és a besamel is kész, állítsuk össze a lasagnet. Egy hőálló tálba, vagy egy tepsibe, tegyünk az aljára 2 meritőkanál ragut, terítsük szét , majd tegyünk rá tésztalapot.
Erre önts besamelt majd bolognai ragut, helyezzünk rá tésztalapot, majd ismét a besamel szószt, ragu,tésztalap, besamel szósz. Tetejét szórjuk meg reszelt sajtal.
180 fokra előmelegített sütőben,alufóliával le takarjuk kb. 30 percig sütjük. Majd le vegyük a fóliát, vissza toljuk a sütőbe és kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük. Jó étvágyat hozzá!